Хвилинка історії! Клод Лоррен і його листкове тісто.

Круасан, кава, Париж. Напевно, саме такий логічний ланцюжок спливає у кожного любителя цієї повітряної випічки. Ми представляємо ідеальний сніданок десь біля Ейфелової вежі, адже саме Францію по праву вважають батьківщиною листкового тіста та круасанів, випічки, що підкорила весь світ!
Поїдаючи, апетитні круасани подумки дякуєш генію, який вигадав листкове тісто.
Ми часто купуємо листкові вироби, але мало хто знає, скільки цікавих історичних фактів вони приховують. Напевно, мало хто знає, що листкове тісто вигадав не кухар або кондитер, а французький художник, живописець і гравер – Клод Лоррен (Клавдій Геле).
І що цікаво, ніхто не сидів та не розробляв спеціальний рецепт, не тестував все в точності до грама. Таке тісто – результат збігу обставин.
Клод погано вчився в школі, і, як стверджують історики, у нього все життя були проблеми з граматикою і рахунком. Тому батько вирішив забрати його зі школи і віддати освоювати кондитерське ремесло (оскільки ця професія в 17 столітті користувалася пошаною). Будучи учнем одного відомого кондитера, Клавдій Геле намагався приготувати новий вид хліба для свого хворого батька. Такий хліб повинен був відповідати дієтичним приписами і складатися з води, борошна та вершкового масла. Клавдій замісив тісто на столі і загорнув у нього шматочок масла. Після чого розкотив і повторив процедуру ще десять разів. Учитель хлопця був дуже здивований. Він запевняв молодого помічника, що в нього нічого не вийде, адже масло обов’язково витече з тіста. Здивуванню вчителя і його учня не було меж, коли вони побачили результат. Вийшов дуже високий хліб, який мав незвичайну шарувату структуру.
Після закінчення свого навчання Клавдій поїхав в Париж, де влаштувався на роботу в кондитерську Rosabau Patisserie. Він удосконалив свій винахід, який згодом принесло кондитерської ім’я та гроші. Пізніше Клод Лоррен перебрався до Флоренції і працював там в пекарні Brothers Mosca, які дізналися його рецепт листкового тіста. Так і розлетівся цей рецепт по всьому світу!
Саме завдяки цьому відомому художнику і кондитеру ми можемо побалувати себе смачними солодощами з усього світу. На основі листкового тіста виготовляють французькі круасани та торт «Наполеон», грузинські хачапурі та турецьку пахлаву!